Schrijven met lef

Enig idee wat een LEV is? En wat LEF in teksten betekent?
Ik las een tekst met het woord LEV en had geen idee. Maar ja ik moest de tekst lezen, want het was van een klant van mij.
Dus ik zette door.
Na 2 alinea’s dacht ik nog steeds: waar gaat deze tekst over? Ligt het aan mij dat ik er niets van snap?

Mij bekruipt dan dat kleine meisjes gevoel: ik ben hier niet slim genoeg voor. Dat heb ik regelmatig als ik teksten lees van organisaties waar ik cursussen Beleidsteksten schrijven geef.

Hoe moet dat voelen als je niet als trainer bent ingehuurd en geacht wordt de tekst te begrijpen?

Vorige week gaf ik een workshop bij een groep jonge trainees, werkzaam in beleidsfuncties.
Ik stelde ze de vraag of zij zich, net als ik, wel eens ‘niet slim genoeg’ voelden bij het lezen van een tekst. Ze staken bijna allemaal hun vinger op.

Hoe kan het dat zelfs deze jonge, academisch opgeleide trainees, zich regelmatig te dom voelen bij het lezen van een tekst die wel voor hen bestemd is?

Daar is maar één reden voor: die teksten zijn niet goed genoeg. Ze zijn te lang, ze zijn ongestructureerd en ze leven niet. Ze bevatten jargon dat alleen voor ingewijden te begrijpen is. Niet voor degenen die de tekst behoren te begrijpen.

Mijn advies aan iedereen die regelmatig teksten schrijft: durf te schrijven met LEF. Houd je teksten kort, maak ze levendig en zorg dat de lezer zich juist slim voelt, en met zelfvertrouwen jouw teksten leest.

Met stoere groet van Fransien

Ontvang de whitepaper via e-mail