Metris. Communicatie in bedrijf.

Beleid met politieke antenne

Aan vakkennis ontbreekt het je niet. Maar hoe bereik je dat bestuurders en politici je adviezen overnemen? Kennis van de spelers in het veld, weten wat hun agenda is, de communicatie daarop afstemmen ... door bewust handelen vergroot je je invloed.

Deze training biedt een interessante mix van theorie en praktijk. Een bestuurskundige en een communicatietrainer helpen je gedurende drie dagen om meer grip te krijgen op je bestuurlijke en politieke omgeving.

De training is bedoeld voor beleidsmakers die in de praktijk werkzaam zijn en resultaat moeten boeken in een context van verschillende politieke en/of bestuurlijke belangen.

Programma

We halen de praktijk binnen. Je volgt via de social media een aantal stakeholders om te zien hoe zij zich profileren en om te anticiperen op de vraag wie je aan de vergadertafel tegenkomt.

Dag 1 - Verkenning

Het publieke domein. Je krijgt inzicht in de dynamiek van het publieke domein en koppelt dit aan je eigen ervaring.

De informatieparadox. Slechts een klein deel van de informatie bereikt de bestuurders en de politiek. Welk deel van jóuw informatie moet hen bereiken?

Jouw nota in de bestuurlijke werkelijkheid. Hoe ziet je eigen beleid eruit? Waaruit blijkt de politieke antenne? Brengt jouw nota de juiste boodschap effectief over?

Dag 2 - Persoonlijk functioneren

Rolopvattingen. Welke rollen zijn te onderscheiden? Welke vervul jij als ambtenaar? Je leert je mogelijkheden hierin te vergroten.

Webanalyse. Je analyseert met wie je te maken hebt binnen jouw dossiers. Hoe verhoudt je je tot die personen? Je benoemt hun belang en analyseert hoe je daarop kunt inspelen.

Intervisie. Een casus uit de praktijk wordt uitgediept en leidt tot persoonlijke aandachtspunten.

Dag 3 - Integratie

Je oefent alle onderdelen van dag 1 en 2 in een praktijkcasus. Je bent daarin één van de stakeholders en je beantwoordt gezamenlijk een politieke vraag. In de middag formuleer je je beleid en krijg je persoonlijke tips.

Trainingen